GUDHJEMTID

Medlemsmøde
Tirsdag d.27.02 2018 kl. 19.00

GUDHJEMTID v/Poul Duedahl 

I samarbejde med biblioteket.

Bogen Gudhjemtid er første bind i Århus Universitets nye 100 sider/100 måneder/ 100 kr.s serie, og handler om tidens historie. Og ligesom bogen er morsom, var også forfatteren virkelig værd at høre på.
Vi hørte om tidsangivelsens historie fra vand- og sandure til Bornholmerure og allemandseje. Og det der gjorde størst indtryk på referenten: vi hørte om, hvordan man i det urløse bondesamfund for ikke så længe siden måtte alliere sig med ejeren af den mest stabile hane. Hvor er det mærkeligt at tænke på, at hvis man var tilsagt hos herredsfogeden eller godsejeren kl 10, så havde man dels ingen anelse om, hvornår kl 10 overhovedet var, men heller ikke om, hvor lang tid det tog at komme derhen.
I byerne indrettede man sig efter, hvad klokkeren, der passede kirkeuret, nu lige syntes, men helt galt gik det, hvis der var mere end et kirkeur i byen, og da vi nåede hen i 1880erne, hvor kirkerne, telegrafvæsenet, postvæsenet og togene mente, de hver især havde patent på den rigtige tid.
Man havde virkelig 4 tider samtidig i alle byer i en periode.
Noget måtte gøres, og da først englænderne som tidens største søfartsnation og koloniherre i 1884 havde sat sig på GMT, 0 grader gennem London, og længdegraderne, var det nemt at indføre fælles tid, selv om det tog nogle år.
Franskmænd!!!
Alle beliggenheder inden for hver 15 grader, som svarer til en klokketime, øst eller vest for Greenwich, fik samme time, minut og sekund, og den mest korrekte tid inden for den 1-times zone, måtte være lige midt i. Og i Danmark er det derfor den astronomiske tid lige udenfor Gudhjem. Det var synd, at foredraget ikke var solgt under en mere fængende titel, for vi, der mødte, havde en dejlig, fornøjelig aften.

Sted: Hjørring bibliotek
Deltagere: 50

Referent: Gunvor Johnsen