Historiker Henning Bender, Neksø: Den store indvandring til Danmark 1850-1920 og kilderne hertil
Tirsdag 10. september 2024
Deltagere: 28
Sted: Forsamlingsbygningen, Hjørring
Referent: Lise Surland
Deltagere: 28
Sted: Forsamlingsbygningen, Hjørring
Referent: Lise Surland
Integrationen blev vanskelig, for danskerne mente, at svenskerne var dumme og beskidte, mens svenskerne mente, at danskerne var griske og umoralske, og at maden og boligerne var dårligere i Danmark. De fleste blev landarbejdere og piger på de store gårde. Hvad skulle man så bruge den sparsomme fritid til? Det skete ikke sjældent, at en pige blev gravid. I den situation var det en fordel at bo i Danmark, for her fandtes Fødselsstiftelsen i København og senere Fødselsanstalten i Århus, hvor også svenske kvinder kunne føde anonymt.
Men hvordan finder man sine svenske aner?
Ved nogle eksempler fortalte Henning Bender om besværlighederne ved at finde sine svenske aner:
Man kan lede i danske og svenske kirkebøger. Fra 1814 skulle præsterne føre til- og afgangslister, men det blev ikke gjort konsekvent, ligesom Politiets Registerblade heller ikke er komplette. I Danmark førtes folketællinger hvert 5/10 år. I Sverige førtes systematisk ind- og udflytning.
https://www.ddd.dds.dk er ikke fuldt udbygget, men i Hjørring Amt er alle folketællinger frem til 1901 ført ind.
Janne Petersson Törngren, f. i Blekinge 1856, død i Gudhjem 1931:
Janne Petersson Törngren > Janus Peter Torngren > Jan Pedersen Thorngren > Janne Thorngren > Janne Petersson Tørngren> Janne Thorngreen > Janne Petersen Tørngreen.
Fatalt blev fejl i oplysninger for Andreas Bengtsson, der var født i Sverige, men var dansk statsborger og siden 1855 havde boet i Danmark. Han skulle besøge sin svigersøn i South Dakota i 1902. Da han d. 20. oktober 1902 ankom til Ellis Island, blev han afvist p. gr. a. uoverensstemmelser ved navn Andreas Bengtsson > Andrew Benson, og nationalitet dansk statsborger/svensk.
I 1871 blev jernbanen ført helt til Frederikshavn, dog med en omvej over Hjørring, da landskabet var mindre kuperet den vej. Til dette arbejde kom så mange svenskere, at det blev annonceret, at der ikke måtte komme flere. Selv til Hirsholmene kom de. Ved folketællingen 1880 var øerne det sted i Hjørring Amt, hvor der procentuelt var flest svenskere (9,2 %).
Trods uvilje mod ”de fremmede” forløb integrationen hurtigt og vellykket.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.