Medlemsmøde, referat

Tirsdag d. 12. 12. 2017 kl. 19.00

Julehyggemøde

Danskerne i fest og glæde

v/ Per Sørensen

Som traditionen byder afholdtes julemødet med kaffe og kage og masser af slik og et program, som udstråler fest og glæde. Per Sørensen fortalte, hvordan han var begyndt som familieslægtsforsker men kedede sig og derfor  siden kastede sig over musik- og dansehistorie, hvor der er lige så spændende arkivarbejde og gamle billeder at grave sig ned i. Så fulgt op med festlige dansebilleder arbejdede vi os fra kalkmaleriernes kædedanse til Chr. Firtals pardans menuet, til 1800tallets polka og nutidens negermusik med cakewalk, charleston og rock´n roll.
Mode inden for dans opstod i de fine klasser, Ludvig d. 14 var f.eks. først med menuet, hvor han selv kunne brillere foran hoffet, og bredte sig derfra ned gennem klassesamfundet, med forandringer undervejs.
Danmark var altid med på noderne, for vi var en søfartsnation med forbindelser til verden omkring os. Indvandrere og fremmede hære bragte også nyt: engelske og polske danse som eksempel.
Og der var jo rig anledning til fest og dans og musik: Årets fester som jul og midsommer, valborgsaften og høstgilder, livets fester som bryllup og begravelser og div. fester som markedsdage og skiftedage.
Og hvor levede den gamle dansetraditionen længst? –og hvor fandt man hovedinspirationen til at genoplive folkedanserforeningerne? VENSYSSEL!

Sted: forsamlingshuset
Deltagere: 24
Referent: Gunvor Johnsen

Billede:
Av fr:Utilisateur:Huster - fr:Image:Rameau menuet.jpg, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1201630