Medlemsmøde - referat

Tirsdag d.4.12.2018 kl. 19.00

Julemøde v/ Agnete Birger Madsen.

”- et meget ilde berygtet Fruentimmer” 

Sted: Det gamle Rådhus.
Deltagere: 51 Slfhj og Museumsforenngen

Agnete er en kærkommen gæst i Slfhj, hvor hun flere gange har fortalt om sæder og skikke i sognene omkring og især i Hjørring og sine bøger derom. Hendes egen slægt stammer fra et utal af uægte børn og fattigfolk, især fra Sct. Hans sogn, og nu også ”et meget ilde berygtet Fruentimmer” fra Sdr. Harritslev! (Agnete har skrevet ph.d. om de uægte børn.) Nu hørte vi om Kirsten Andersdatter Kusks hårde liv og livslange kamp med myndighederne i Hjørring, og en særlig atmosfære gav det, at vi sad i det selv samme rum, som rettergang og forhør for 170 år siden havde fundet sted i, og lige oven på arresten, hvor vi i øvrigt drak kaffe og spiste julekage og alt det slik som traditionen tro hører til julemødet.
Kirsten Kusk var født i 1808 og døde 1860. Hun var mistænkt og anklaget for lidt af hvert og en hel del, især tyveri og hor. De personer, vi hørte om, levede deres liv som hårdt arbejdende arbejdskraft på de store gårde syd for byen, især Aastrup. Når man var fattigfolk, måtte man klare sig, som man bedst kunne. Autoriteterne og myndighederne: præst og degn, skolelærer, godsejer og herredsfogeden i Hjørring var ikke på fattigfolks side.
Kirsten blev separeret efter få år, men ikke skilt, for den svært drikfældig ægtemand forsvandt sporløst og efterlod Kirsten med to børn. Hun forelskede sig i en anden separeret og boede sammen med ham resten af livet, men det var jo den rene og skære utugt, som jævnligt medførte forhør og straf på vand og brød! Det kneb nu med beviserne, også dem for tyveri, for Agnete fortalte også, hvordan fattigfolk holdt sammen og ikke angav hinanden, hvis man var venner. Kirstens venner beholdt hun hele livet, og også sine børn tog hun kærligt vare på.

Rigtig mange af os har sådanne fattigfolk i slægten, som har hutlet sig igennem livet på ikke helt ærlig vis under usle forhold. Men også fattigfolk har deres ære og gør det bedste, de kan under de givne omstændigheder ----undtagen nok der, hvor sprut og spil tog overhånd.


Referent: Gunvor Johnsen