Referat: Tirsdagsmøde

Medlemsmøde
Tirsdag d. 12. februar 2019 kl. 19.00 
v/Peter Olsen, Thisted

Død af unaturlige årsager


Deltagere: Slfhj og FU
Sted: forsamlingshuset
Deltagere: 34

Det mærkes, når foredragsholderen selv både er slægtsforsker, formand for flere Slægtshistoriske foreninger og vant til at fremlægge et projekt (skolelærer). Sjældent har vi så eksemplarisk fået forelagt et emne med OH-materiale i en sådan orden og sammenhæng og uden vaklen. Peter viste, hvordan kedelige opslag i kirkebogen, hvor der ikke står andet end dødsdagen ved opfølgning i dødsattester, politirapporter og aviser på Mediestream kan vise sig at gemme tragedier og utrolige historier. Vi sad og ønskede, det var os, der var så heldige, og så var det opslag, der var valgt fuldstændig tilfældigt fra kirkebogen. Eksemplerne var fra Fyn, for alle fynske dødsattester over en længere periode er nu scannet. Der ligger også allerede en del fra andre områder på AO, og hele landet vil snart følge med. De københavnske politirapporter er ofte smidt væk men ligger i kopi i Daisy under Danmarks Statistik.
I tragedien om den stakkels, lille ledvogterdatter, der blev kørt ned af toget i snestormen, blev der gennem de nævnte kilder sat sted og dato, klokkeslet, tognummer, sårplaceringer i detaljer, sygdomsvarighed og hvorfor hun overhovedet gik på banelinjen på.
Peters oldefars 1. kones selvmord i København blev også gennemgået gennem de nævnte, officielle kilder, og det var ganske utroligt, hvad der kunne hives ud af dem.
Til sidst fik vi en gennemgang af selvmordstatistikken i 1835-1924: Hvem valgte efter køn og alder og periode hvilken metode. 
En meget oplysende og inspirerende, imponerende og interessant aften.

Referent: Gunvor Johnsen