Referat - Medlemsjulemøde

Medlemsjulemøde
Tirsdag d. 3. 12. 2019 kl. 19.00
v/ historiker Agnete Birger Madsen

”Denne Quinde har ladet sig bruge til utugt i hendes hus”

Slfhj, Museumsforeningen
Sted: det Gamle Rådhus
Deltagere: 86

Der er en særlig følelse forbundet med at sidde i den selvsamme retssal og lige over den arrest, hvor Agnetes hovedpersoner har stået overfor rettens prøvelse. Sidste jul hørte vi om ”et meget ilde berygtet fruentimmer”, om fattigfolk og kvindfolk på landet i midten af 1800-tallet, om forbudt kærlighed, om myndighedernes magtudfoldelse, om fattige lurendrejere og ikke mindst om kampen for at overleve. I år fortsatte vi så historien om bipersonerne i sidste års foredrag. Vi hørte om ulovlig udskænkning og bordelvirksomhed, om lommetyve, hvor den smarte narrer den mindre smarte. Agnete er en strålende fortæller og med nutidens øjne er skæbnerne både ubegribelige og grinagtige, her på samfundets bund, men man bliver også berørt over de kummerlige forhold for fattigfolk, enlige kvinder og for nogles vedkommende småt begavede.



I midten af 1800tallet havde Hjørring ca. 1900 indbyggere og over 70 kendte udskænkningssteder. Snaps var op gennem 1600- og 1700-tallet en del af hverdagslivet. Meget passende spilles Jeppe på Bjerget i disse dage på Vendsyssel Teater. Men i 1773 blev ikke-godkendte udskænkningssteder forbudt og bryggeudstyret jagtet i alkover og halmstakke og forbundet med store bøder. Men smugkroerne florerede, både for at tilfredsstille de fattigste kunder, men også for at tilfredsstille de fattigste kvinder, der stod for den ulovlige produktion og udskænkning.
Nu var alle ikke Guds bedste børn, en konerne fra Pollene, som var datidens red light kvarter i Hjørring, Karen Mahler, med både bordel og udskænkning, lejede sin døtre ud og sagde i retten, ” de holder nok i den ende”. Nu sov alle jo i samme rum og ofte i samme senge, så holdningen til sex var noget mere fri dengang, men alligevel! Agnete læste nogle meget bramfri udtalelser til retten op i den sammenhæng. Mange af de nævnte kvinder blev også taget for tyveri, hvor straffen, selv om den stjålne genstand blev leveret tilbage, fordi det var anden- gangstyveri: et helt år i Viborg Tugthus til den i perioder sindssyge Anne Magrethe Nielsdatter.

Der blev efterfølgende spurgt til de børn, der kom i klemme i disse familier: de døde tit eller, hvis de overlevede, blev udlejet til især ældre og husmandsfamilier som arbejdskraft, og det foregik til langt op i 1900 tallet.
Der blev også spurgt til hvilke andre muligheder de enlige kvinder med børn havde : Udskænkning, prostitution, forefaldende arbejde, vask og flere plejebørn. De heldige kunne strikke eller væve og klare sig på ærlig vis den vej.


Referent: Gunvor Johnsen