Referat: Medlemsmøde: Arkivbesøg i Lendum

 Tirsdag d.28. marts 2023 kl. 19.00


Henne i hjørnet, nede i kælderen, glider man ned ad trappen og får en kop kaffe,
så går humøret op.

Sådan skriver Poul Christoffersen fra lokalarkivet på Lendum Bys aktive facebookside.

Vi har i årenes løb efterhånden besøgt hovedparten af egnens lokalarkiver, og vi har set meget for-skellige forhold. Hver gang er det en overraskelse, hvad der venter os. Denne gang var det Lendum lokalarkiv, som med stor hjertevarme holder til i små kælderlokaler under Lendum skole. 6 personer var mødt op for at fortælle os om deres interesse i ikke bare at holde arkivet i gang, men også i at få Lendum by til at leve og vokse.

Arkivet havde stor orden i deres materialer, så alt kunne nemt findes frem. Derimod var der kun lagt fotos på Arkibas. Med succes havde foreningen afholdt arrangementer i byen. I Lendum har man et hold Gule Veste, en gruppe mænd med alle mulige typer uddannelser og viden, som holder byen ren (vasker skilte f. eks. og limer 100 stole i hallen), og som bistår enhver, der har brug for hjælp, med et eller andet praktisk: fra en ide til en udbygning til omlægning af fliser og ophængning af gardiner og indkøb ved sygdom. Vestene havde haft en lille reklamesag med rundt alle steder, de kom, med invitation til åbenthus i arkivet og byvandring. Det forløb med så stor succes, at det skal gentages i foråret med byvandringer i nye områder i Lendum. Der kom 40 mennesker sidst. Det er der vist ikke mange, der kan prale af. Interessen i lokalsamfundet afspejles også i, at lokal-arkivet i denne relativt lille by har 70 medlemmer. Ikke så mærkeligt, at der er en lille tilvandring i Lendum.

Foreningen har en fin hjemmeside med historier om personer, steder, sjove lokale historier og ar-kæologiske fund i Lendum (Lendumhistorie.dk). 

Der var en ualmindelig god stemning i arkivet med lidt drilleri indbyrdes. Vi fik fortalt hele Lendums historie fra en by, delt i en Vesterby og en Østerby der sloges i skolen og på markedet, og hvor hver ”bydel” havde deres egne, men ens butikker, sågar en karetmager, til i dag, hvor man står sammen om at gøre én by attraktiv.  Byen delte tidligere præst med nabobyerne og måtte derfor selv nøjes med en kapellan. I dag har man sin egen præst. Toget kom aldrig forbi, men tidligere (AK AK) var der stor busaktivitet. Her udsprang der sig blandt de fremmødte en debat om, hvorvidt Lendumbor-gene, som bor nærmest Frederikshavn men hører til i Hjørring Kommune, følte sig mest knyttet til den ene eller den anden ”storby”. Det syntes at afhænge af, hvor man arbejdede. Der var ikke no-get entydigt svar herpå, ikke engang hvilket gymnasium børnene frekventerede…..  

OG SÅ VAR DER ARKIVKRINGLE.Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.