Referat: Fakta og fiktion

 Tirsdag d. 12. december 2023
Viceborgmester og forfatter Thomas Klimek:

Om forholdet mellem fakta og fiktion i arbejdsprocessen med bogen ”Bisp”


Sted: Forsamlingsbygningen
Antal deltagere: 18
Referent: Lise Surland

Klimek er født og opvokset på Fyn. Han har på flere måder været vidt omkring: Han har svendebrev indenfor handel og detail, inden han tog studentereksamen og blev folkeskolelærer. Han har arbejdet med salg, undervisning, vejledning og projektsty-ring i Danmark, Caribien, Færøerne og Schweiz, inden han slog sig ned i Vendsys-sel, først i Tversted og senere i Hjørring, med sin kone og 2 døtre. Her arbejder han som uddannelseskoordinator  i 3F og er viceborgmester i Hjørring Kommune.
Hvorfor giver en mand med en arbejdsuge på ca. 70 timer sig til at skrive bøger? Naturligvis fordi han ikke kan lade være.

Klimek har i 2014 udgivet bogen ” Logen” og i 2020 ”Polak”. Han blev inspireret til ”Polak” ved at se på et stamtræ hos bedsteforældrene. Han har ganske vist brugt sin oldemor, Sophia, som hovedperson, men det er, men det er fiktion over reelle personer og ikke en slægtsroman.
Klimek hørte første gang om Thomas Bisp i 2003.Han blev inspireret til at skrive bo-gen, dels ved at læse Mogens Jervers bog ”Mordet i Sønder Økse”, dels ved samta-ler med Thomas Bisps 3 x tipoldebarn, Kitta Petersen. Selv en roman kræves meget research: Besøg på egnen, hvor dramaet udspilles, undersøge kvinderollen i 1800-tallets patriarkalske samfund, finde datidens benævnelser på mange ting, undersø-ge sagens gang i arkiverne, besøget stedet, hvor Thomas Bisp blev henrettet og meget mere.
Efter Klimeks foredrag var der god tid til at stille spørgsmål: Var tanken, at Maren var dårlig og skulle alligevel snart dø? Udnyttede Thomas sit tyende eller var han reelt forelsket i hende? Var han en mand med impulsive beslutninger? Var Ane løs på tråden? Hvordan var børnenes reaktion? Selv med grundig research er der man-ge ubesvarede spørgsmål.
Klimek understregede tydeligt forskellen mellem slægtshistorie og slægtshistorisk roman:
Slægtshistorie skal være så sand som muligt.
I en slægtshistorisk roman kan man lege med virkeligheden.

Jeg har ikke beskrevet sagen om Thomas Bisp, da vi i februar fik den fortalt af Anne Dorthe Holm på Vendsyssel Historiske Museum.
Som nævnt er Kitta Petersen 3 x tipoldebarn til Thomas Bisp. En spændende beskri-velse af hele sagen findes på hjemmesiden

http://www.kittaogsven.dk

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.